De verschillende soorten korsetten
Er zijn heel veel verschillende soorten korsetten. Hieronder de belangrijkste.
Overbust
Dit is het gewone algemene basiskorset. Deze bevat het volledige bovenlichaam en kan aan alle kanten geregen worden, maar meestal voor of achter.
Medium korset: Dit korset is ontwikkeld voor de oudere of mollige vrouw. Het heeft een hoge taille en zit comfortabel. De rug bevat extra baleinen en het korset geeft wat extra ondersteuning aan het lichaam.
Zomerkorset: Dit korset is gemaakt van gaas of een ander materiaal dat semitransparant is en zeer luchtig door veel gaatjes. Hierop zijn de baleinschachten e.d. bevestigd. Het materiaal is zeer sterk, maar speciaal gemaakt om te zorgen dat het korset toch ademt. Ideaal voor warme gebieden.
Korsetjurk
Dit is een jurk die volledig voorzien is van baleinen tot ongeveer heuphoogte. Vaak zit er een (lang) rijgsel op de rug dat meestal netjes afgedekt is met een rijgflap zodat de drager geen inkijk heeft. Meestal lopen korsetjurken uit in een smalle rok, maar er zijn ook ontwerpers die korsetjurken uit laten lopen in wijde rokken.
Underbust
Dit korset bedekt de borsten (net) niet. Het vormt het bovenlichaam en kan zowel als ondergoed gedragen worden als bovenop de normale kleding. Als ondergoed kun je er een aparte BH boven dragen.
Lintkorset/Ribboncorset: Bij dit korset zijn de achterpanelen, de buskinzet en de baleinpanelen van stof gemaakt. De rest wordt met horizontale linten bij elkaar gehouden.
Waistcincher: Dit korset is ook een underbust, maar heeft als levensdoel om de taille goed bij elkaar te houden. Sommige waistcinchers komen zo hoog, dat ze voor een mooi decollete kunnen zorgen, maar ze komen nooit over de borsten of heupen. Ze zitten voornamelijk op de taille zodat dit deel ingesnoerd wordt.
Halfbust
Dit korset komt tot halverwege de borsten. Het drukt ze omhoog, waardoor een extra vol decollete gecreerd wordt, maar bij grote borsten kan dit een te heftig effect geven, omdat ze op de bovenste 'plank' niet veel steun krijgen.
Gordel
Deze is uit het korset ontstaan om de heupen en buik bij elkaar te houden, nadat de taille bevrijd was van het korset. Een gordel is rekbaar en bij strak aanrijgen zal hij de drager niet samenpersen, maar meegeven. Zodra er een tailleband ingezet is van onrekbaar materiaal, dan kan het gebruikt worden voor insnoeren en is de gordel bij definitie weer een korset geworden.
Herenkorset
Ook heren dragen korsetten. Keizer Franz Joseph zat net zo strak ingeregen als zijn vrouw, wat vrij gebruikelijk was voor de dandy's van die tijd en officiers hebben ook eeuwenlang korsetten gedragen als ze hun uniform beter wilden laten uitkomen.
Momenteel is Mr. Pearl de recordhouder van man met de smalste taille ter wereld.
Historisch:
Kinderkorset
1-2 jaar. Een korsetje werd in 1869 gebruikt voor baby's. Dit was meer een stoffen lijfje zonder verdere versteviging en de zijkanten waren elastisch.
3-5 jaar. Een korset uit 1877 werd wat steviger, maar had nog steeds elastiek in de zijkanten en aan de onderkant voor de benen. Ze bevatten weinig baleinen en hadden achter een knoopsluiting.
5-7 jaar. Bij een korset uit 1877 verdween het elastiek onderop bij de benen, maar de zijkant was nog steeds elastisch. De knoopsluiting achter heeft nu plaats gemaakt voor een rijgsluiting.
8-12 jaar. Een korset uit 1869 rijgt in de rug, bevat weinig baleinen en veel elastiek in de zijkanten. De eerste inzetstukken zijn ingezet voor lichte borstvorming.
12-14 jaar. Een korset uit 1869 heeft twee inzetstukken voor kleine borsten en is onderop bij de zijkanten nog steeds elastisch om de heupen ruimte te geven. Het zit comfortabel en bevat weinig baleinen. Middenvoor is ruimte voor een busk.
Historisch:
Sport korset
Dit is een makkelijk en comfortabel korset om in te reizen, paardrijden, fietsen en andere activiteiten buitenshuis. De zijkanten zijn (gedeeltelijk) geopend en voorzien van elastische banden of rijgsels, zodat de drager wat bewegings-vrijheid heeft. Onderop de voorkant zit vaak ook een elastische band, over de hele breedte of alleen bij de zijkanten voor extra beenruimte. Soms sluit de voorkant met knopen in elastische stof, maar vaak ook met de normale deelbare busk. Ze zijn vaak kort voor extra ruimte.
Historisch:
Zwangerschap en borstvoeding
In 1840 was dit een korset waarvan de buikdelen losser geregen konden worden en de borststukken konden los met knoopjes, voor de voeding van het kind.
Later werd dit korset een soort gordel met een verstelbaar buikstuk. Het korset kan een tailleomtrek van 61-100 cm aan en is extra verstevigd op de rug om extra steun te bieden. Ook na de zwangerschap kon de buik bijna direct weer gladgetrokken worden met hetzelfde zwangerschapskorset.
Borstvoedingskorset. De borstflappen kunnen open gemaakt worden m.b.v. een bundel koorden, die de flap op z'n plaats houden. Hiermee wordt de flap ook weer vastgetrokken op z'n plaats, zodat niet het hele korset open hoeft.
Historisch:
Neglige/Ochtend korset
De voorkant is gesloten en bevat een busk, terwijl de achterkant samengetrokken wordt door twee banden die elkaar kruisen. Deze komen samen op de buik, waar ze vast worden gezet op een haakje. Het is een comfortabel korset dat maar weinig baleinen bevat en gedragen kan worden als neglige.